پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

آکاایران: پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

آکاایران: پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

آرایشی و زیبایی ۱ دیدگاه 33 بازدید

اشتراک
  • تلگرام
  • فیسبوک
  • تویتر

پارابن ها ، محصولات آرایشی و بهداشتی و شامپوهای حاوی پارابن این روزها سر و صدای زیادی بپا کرده اند،
اما اکثر مصرف کنندگان هنوز از عوارض آنها اطلاعات خاصی در دست ندارند و سوالات زیادی درباره معرفی یک شامپوی فاقد پارابن پرسیده میشود.

در این مقاله سعی بر این شده تا کاملترین اطلاعات درباره پارابن ها را به زبان فارسی در اختیار شما قرار دهیم.

برخی از مواد محافظ میکروبی مورد استفاده در شامپوها عبارتند از:
متیل پارابن، بوتیل پارابن، پروپیل پارابن، فرمالدئید، هیدروکسی بنزوات، فنیل مرکوریک استات،
فنیل مرکوریک نیترات، آلکیل آنیزول ها، آلکیل کرزول ها، برونوپول، کلرو سالیسیلانیلیدها و نمک های دهیدرواستیک اسید.

انواع مختلف پارابن چیست؟

پارابن ها روی برچسب های لوازم آرایشی تحت عناوین زیر ذکر می شوند:

  • متیل پارابن Methyl paraben
  • پروپیل پارابن Propyl paraben
  • ایزوبوتیل پارابن Isobutyl paraben
  • اتیل پارابن Ethyl paraben
  • بوتیل پارابن Butyl paraben
  • E216

آشنایی با تاریخچه پیدایش و شناخت انواع پارابن ها

پارابن ها از پرکاربردترین دسته های مواد نگهدارنده هستند.
نگهدارنده ها یا پرزرواتیوها (Preservatives) به موادی اطلاق می­شود که
جهت محافظت از آلودگی میکروبی یک محصول غذایی یا دارویی در دوره نگهداری محصول و در هنگام مصرف، در فرمولاسیون آن محصول استفاده میگردد.

پارابن ها نخستین بار در حدود ۸۵ سال پیش معرفی شدند و به سرعت به یکی از پرمصرف ترین نگه دارنده ها تبدیل شدند.
واژه پارابن (Paraben) مخفف پارا هیدروکسی بنزوئیک اسید (para Hydroxybenzoic Acid) است.
از نگاه شیمیایی، پارابن ها خانواده ای از استرهای آلکیل پاراهیدروکسی بنزوئیک اسید هستند.
۴ استر مهم و پرکاربرد شامل متیل پارابن­، اتیل پارابن، پروپیل پارابن، و بنزیل پارابن می باشند.
بوتیل پارابن و ایزوبوتیل پارابن نیز در این دسته قرار می­گیرند که کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.

پارابن یکی از ترکیبات شیمیایی رایج در محصولات آرایشی و بهداشتی است که
از دهه ۱۹۵۰ میلادی برای مبارزه با رشد باکتری ها و افزایش ماندگاری این محصولات استفاده می شود.

این ویدئو به بسیاری از سوالات درباره عوارض پارابن ها پاسخ خواهد داد

دلیل استفاده نگهدارنده ها از جمله پارابن در شامپوها چیست؟

شامپوها فرآورده های حاوی آب هستند و بسیار مستعد رشد میکروارگانیسم ها،
لذا اضافه نمودن مواد محافظ میکروبی از ضروریات این فرآورده هاست.

انتخاب نوع پارابن در یک محصول بستگی به عوامل مختلفی دارد.
جایگزینی گروه­های شیمیایی مختلف سبب تغییر در حلالیت و تغییر در طیف اثر میکروبی پارابن­ها می شود.
بطوری که هرچه طول زنجیره آلکیل افزایش پیدا می­کند، حلالیت ماده در آب کاهش و حلالیت در روغن­ها و حلال­های آلی افزایش می­یابد.

طبق آمار این ماده در ۸۵ درصد از محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
علت این گستردگی مصرف، قیمت کم و موثر بودن آن است و طولانی بودن تاریخچه مصرف به نوعی تایید کننده ایمن بودن پارابن است.
اما در سال های اخیر نگرانی هایی درباره استفاده از این ماده و تاثیر آن روی بدن شکل گرفته است که
باعث شده تولید کننده های مختلفی درجهان به تولید محصولات فاقد پارابن روی آورند.

معمولا متیل پارابن در محصولات با پایه روغن در آب (O/W)
و پروپیل پارابن در محصولات با پایه آب در روغن (W/O) بکار میروند.

هرچه حلالیت در فاز چربی افزایش یابد، عبور آن از بافت اپیدرم پوست زیادتر میشود.
بنابراین نفوذ پوستی پارابن های با طول زنجیره بلندتر به پوست بیشتر است.
علاوه بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، این استرها طیف اثرات ضد میکروبی متفاوتی هم دارند.

این مقاله توسط آکا ایران گردآوری شده است.

چرا در یک محصول از چند نوع نگه دارنده استفاده میشود؟

از نظر اثرات ضد میکروبی، پارابن­ها طیف اثر وسیعی علیه انواع باکتری­ها و قارچ­های پاتوژن دارند.
طیف اثر ضد میکروبی این مواد با افزایش طول زنجیره آلکیل افزایش می­یابد.

معمولاً برای رسیدن به اثر محافظتی بیشتر و طیف اثر وسیع تر از ترکیب چند نوع پارابن­ مانند متیل و اتیل در فرمولاسیون استفاده می شود.
به طور کلی پارابن­ها روی قارچ­ها مؤثرتر بوده و در بین باکتری­ها اثرات ضد میکروبی بیشتری روی باکتری­های گرم مثبت دارند.
برخی میکروارگانیسم­های گرم منفی با تولید آنزیم­های خاص، پارابن­ها را تخریب می­کنند و نسبت به آن­ها مقاوم شده­ اند.
به خاطر اثر کم این دسته از نگهدارنده ها روی سودوموناس، پارابن ها را با مواد باکتریوسید دیگر مثل ایزوتیازولیدون­ها و فنوکسی اتانول همراه می­کنند.

پارابن در چه محصولاتی استفاده میشود؟

پارابن­ها در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی مثل شامپوها، مرطوب کننده­ ها، ژل­های شستشو
خمیردندان­ها، محصولات زیبایی و همچنین در انواع محصولات دارویی موضعی و تزریقی و انواع غذاها به کار می­روند
به طوری که در گفته می­شود پارابن­ها در بیش از ۹۰ درصد محصولات آرایشی و بهداشتی وجود دارند.
در مطالعه­ ای که در ایالات متحده آمریکا صورت گرفته میزان تماس هر فرد با پارابن­ها در هر روز ۷۶ میلی گرم است
که ۵۰ میلی گرم آن مربوط به محصولات آرایشی بهداشتی، ۲۵ میلی گرم داروها و ۱ میلی گرم مربوط به مواد غذایی است.

پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

تحقیقات انجام شده درباره عوارض پارابن ها

در گذشته تصور بر این بود که پارابن­ هایی که از پوست عبور کرده و جذب خون و مایعات میان بافتی می­شود؛
نهایتاً توسط کربوکسی استرازهای کبدی متابولیزه و از طریق ادرار دفع می­شود.

اما مطالعات نوین نشان دادند که بخشی از پارابن جذب شده در بافت­های بدن فاقد هیدرولیز توسط استرازهای بافتی باقی می­مانند.
میزان نفوذ پوستی و در نتیجه فراهمی زیستی پارابن در بدن بستگی به نوع پارابن (طول زنجیره آلکیل بیشتر، جذب بالاتر)،
پایه محصول (درصد فاز چرب به فاز آبی) و سورفکتانت بکار برده شده در آن دارد.

در کاربرد موضعی بخشی از پارابن­ها که وارد بافت پوست و زیر پوست می­شوند،
توسط ۴ کربوکسی استراز این بافت­ها به پاراهیدروکسی بنزوئیک اسید و آلکیل مربوطه متابولیزه می شوند.
کربوکسی استرازهای بافت­های زیرین پوست روی پارابن با زنجیره کوتاه تر موثرتر هستند؛
درحالی که پارابن با زنجیره طویل­تر توسط کربوکسی استرازهای کراتینوسیت­ها تجزیه می­شوند.

در مطالعاتی که در دهه ۱۹۹۰ انجام شد مشخص شد پارابن ها نقش زنواستروژن را در بدن ایفا می کنند
یعنی فاکتورهایی که مشابه استروژن در بدن عمل می کنند.
این به هم ریختگی در میزان هورمون استروژن با ایجاد سرطان سینه مرتبط است.

در تحقیقی که در سال ۲۰۰۴ توسط فیلیپا داربر محقق سرطان در بریتانیا صورت گرفت
در بافت غدد سرطانی سینه وجود ماده پارابن تایید شد به همین دلیل کارشناسان پزشکی در کشورهای مختلف توصیه کردند
که باید میزان این ماده در محصولات بهداشتی و آرایشی محدود شود چون مشخص شده است که این ماده می تواند به مرور زمان در بدن انباشته شود
و همین مساله ممکن است باعث بروز مشکلاتی در بدن شود و سلامتی انسان به خطر بیفتد.

پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

دیگر تحقیقات انجام شده

از طرفی گزارش های متعددی از واکنش­های حساسیتی فوری نوع ۱ مثل کهیر و واکنش­های حساسیتی تاخیری نوع ۴ مثل
درماتیت تماسی با کاربرد فرآورده حاوی پارابن روی پوست­های بسیار حساس و آسیب دیده منتشر شده است.

در پژوهش جدیدی وجود استرهای پارابن را در ۹۹ درصد از نمونه بافت های سرطان پستان شناسایی شده است.
در این تحقیق ۴۰ زن مبتلا به سرطان پستان که تحت درمان بودند مورد آزمایش قرار گرفتند و نتایج حاکی از وجود پنج استر مختلف در ۶۰ درصد از موارد بود.

همانطور که گفته شد پارابن ها مواد شیمیایی با خواص شبه استروژن هستند
و استروژن یکی از هورمون هایی است که در سرطان سینه نقش دارد. در این تحقیق به موارد زیر اشاره شده است:

“تنوع چشمگیری در هر یک از استرهای پارابن، موقعیت مکانی آن ها در یک پستان و مکان های مشابه آن ها در پستان های مختلف مشاهده شد.

بطور متوسط n-پروپیل پارابن و متیل پارابن (به نانوگرم) در هرگرم بافت در بین ۱۶۰ نمونه بافت دارای بیشترین مقادیر بودند؛
اما سطوح n-بوتیل پارابن، اتیل پارابن و ایزوبوتیل پارابن پایین تر بود…

منبع پارابن قابل شناسایی نیست اما در بافت ۷ نفر از این چهل نفر که هرگز در طول عمر خود
از لوازم آرایشی بهداشتی زیربغل (مام ها و اسپری های دئودرانت) استفاده نکرده اند نیز این ماده شناسایی شده است.”

گزارش سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده (EPA) حاکی از وجود رابطه بین متیل پارابن و
اختلالات متابولیک، رشد و نمو، هورمونی و عصبی و همچنین سرطان های مختلف می باشد.

تحقیقات نشان داده اند که پارابن ها دارای خواص شبه استروژن می باشند
که می توانند منجر به کاهش توده عضلانی، ذخیره چربی اضافی و رشد پستان مردها شوند.

پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

منتقدان عوارض پارابن ها چه میگویند؟

منتقدان تحقیقی که در بریتانیا صورت گرفت معتقدند که لازم بود بافت سینه های سالم و فاقد غده نیز برای وجود یا عدم وجود پارابن تست شود
تا با قطعات بتوان گفت وجود این ماده در بدن به سرطان منجر می شود.

بنابراین این تحقیق نمی تواند با قطعیت تاثیر مخرب این ماده را ثابت کند.
تحقیقات دیگری هم نشان داده اند که پارابن ها اثر استروژنی بسیار ضعیفی دارند و نمی توانند باعث تغییر در تعادل هورمون بدن شوند.

بنابراین محققان هنوز به نتیجه واضح و ثابت شده ای در مورد تاثیر منفی پارابن ها و ارتباط آن ها با هیچ نوعی از سرطان دست نیافته اند
اما بر اساس همین یافته ها میزان مصرف پارابن به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است و
به تایید سازمان غذا و دارو این مقدار مصرف اثری منفی در سلامتی انسان ها نخواهد داشت.

احتیاط در مصرف پارابن ها

حتما شما نیز مانند بقیه افراد در مورد سلامتی خود حساس هستید
اگرچه گفته می شود مقدار پارابنی که امروزه در محصولات آرایشی و بهداشتی به کار می رود ناچیز است
اما لازم است که در مصرف این محصولات احتیاط و دقت کافی داشته باشید.

به طور مثال برای محصولاتی که به مقدار زیاد روی پوست و بدن به کار می روند مثل لوسیون بدن یا شامپو
بهتر است که از انواع فاقد پارابن استفاده کنید.
خوشبختانه برندها و محصولات متعددی در بازار وجود دارند که از فرمول های فاقد پارابن استفاده می کنند
و بهتر است قبل از خرید محصولات آرایشی و بهداشتی حتما برچسب روی محصول و ترکیبات شیمیایی به کار رفته در آن را
به دقت بررسی کنید تا انتخاب درستی داشته باشید. اگر احتیاط و دقت زیادی در انتخاب محصولات آرایشی و بهداشتی خود دارید
بهتر است از محصولات ارگانیک واقعی که از مواد طبیعی تهیه می شوند و فاقد نگهدارنده ها هستند استفاده کنید.

اما دقت داشته باشید که این نوع محصولات باید مثل مواد غذایی در تاریخ مصرف دقیق خود استفاده شوند
چون مواد نگهدارنده از جمله پارابن ها را در خود ندارند و تاریخ مصرف در مورد آن ها جدی تر است.

مقدار مجاز مصرف پارابن ها در محصولات مختلف چقدر میباشد؟

در سال ۱۹۲۵ دو موسسه US Environmental Agency و European Union cosmetic regulation مجوز کاربرد پارابن­ها را در غلظت ۸/۰ درصد
و بصورت جمعی در محصولات آرایشی و بهداشتی صادر کردند، اما در محصولاتی که از یک نوع پارابن استفاده میشود نباید از ۰/۴ درصد بیشتر باشد.

از این رو محصولات جدیدی با نام محصولات فاقد نگهدارنده (Preservative free) وارد بازار شده­ اند که عاری از هرگونه مواد نگهدارنده هستند.
در تهیه این محصولات از روش­هایی استفاده می­گردد که کمترین آلودگی میکروبی را ایجاد کنند
و یا این که داخل محصول موادی در حالت عادی وجود دارند که سبب پایداری و حفظ آن در برابر آلودگی­ها می­گردد (Self-preserving)

با توجه به گرانی نسبی این محصولات و محدودیت در تولید برخی فرآورده­ ها
به شکل preservative free  این محصولات در کشور ما جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده­ اند.

پارابن چیست و چه عوارضی دارد؟

از آنجاییکه بسیاری از کاربران عزیز آکا ایران درخواست معرفی یک محصول
(Paraben free) فاقد رنگ، sls و مواد حساسیت زا داده بودند میتوانند به لینک ذیل مراجعه کنند:

شامپو هفت گیاه آتو (کنترل کننده ریزش مو)

شامپو گیاهی آتو (مخصوص موهای آسیب دیده و رنگ شده)

محصولاتی که بیشترین مقدار پارابن را دارا میباشند

دئودورانت ها و ضدعرق ها از منابع مهم پارابن به شمار می روند؛
اما این واقعیت که پارابن ها حتی در بافت پستان افرادی که ظاهراً هرگز از این مواد استفاده نکرده اند نیز مشاهده شده است
نشان می دهد که این مواد شیمیایی، صرف نظر از اینکه به چه محصولاتی افزوده می شوند، در بافت پستان تجمع می کنند.

باید اذعان کرد که طبق نتایج این تحقیق، هر ماده ای که روی پوست خود استفاده می کنید
جذب بدنتان می شود و می تواند در درازمدت آسیب های جدی به بدنتان وارد کند.

.

منبع : fa.parsiteb.com


تبلیغات