در شهر تفلیس کمتر جاذبه ای را پیدا می کنید که مانند حمام طبیعی آب معدنی گوگرد دار آبانوتوبانی (Abanotubani) با سقف گنبدی شکل و کاشی کاری های استادانه اش شما را تا این حد تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش آکاایران: بر اساس افسانه ها و روایت، هستی و وجود شهر تفلیس به این چشمه آب معدنی وابسته بوده و در داستان ها آمده است که پادشاهی به نام (VakhtangGorgasali) در قرن پنجم میلادی شاهین شکاری مورد علاقه اش را در محل این چشمه پیدا کرده است. این چشمه زیبا و آب درخشان آن ، پادشاه را تحت تاثیر قرار داده و دستور می دهد تا پایتخت جدیدش را در این محل تاسیس کنند. شهر جدید، تفلیس (Tbilisi) نام گرفت که ریشه در واژه گرجی (tbili) به معنی گرم دارد. امروزه یک بنای تاریخی به نام (Gorgasali) مشرف به حمام آبانوتوبانی در کنار رود کر قفقاز (Mtkvari) و یک مجسمه کوچک شاهین در کنار گنبد آجری موجود در این محل به داستان تاسیس شهر اشاره دارند. با الی گشت همراه باشید:
حمام آبانوتوبانی بر اساس سبک حمام های ایرانی ساخته شده اما برخلاف سنت رایج در حمام های ایرانی که آب به صورت مصنوعی داغ و آماده و مناسب برای استفاده می شود، در این حمام، بخش گرمخانه وجود نداشته و آب به صورت طبیعی داغ است و بین ۲۴ تا ۴۱ درجه سانتیگراد حرارت دارد. سنت حمام کردن سریع و موقعیت جغرافیایی این شهر سبب شد تا پیوندهای محکمی بین تفلیس و راه ابریشم به وجود بیاید.
بر اساس نوشته های مورخ مشهور تفلیسی (TsiraElisashvili)، در قرن ۱۳ میلادی بیش از ۶۳ حمام در این محل ساخته شده بود. در اوایل قرن نوزدهم، جهانگردان و بازدیدکنندگان روسی تعداد حمام های موجود در این منطقه را ۱۰عدد ذکر کرده اند که برابر با تعداد حمام های موجود در روزگار حاضر در این محل است.
آب این حمام در سراسر روسیه به دارا بودن خواص درمانی شهرت داشته و بسیاری از افراد دارای معلولیت جسمی و فیزیکی با هدف استفاده از خاصیت شفا بخشی این حمام، به تفلیس سفر می کنند. از جمله مشهور ترین افرادی که در این حمام بوده اند می توان به آلکساندر دوما (نویسنده مشهور فرانسوی و خالق اثار مشهوری مانند کنت مونت کریستو و سه تفنگدار) و آلکساندر پوشکین (شاعر و نویسنده مشهور روسی و خالق آثاری چون شوالیه خسیس ، کولی ها و زندانی قفقاز ) اشاره کرد. امروزه لوح یادبودی از وی در بیرون حمام (Orbeliani) در این منطقه باقی مانده است.
در منطقه آبانوتوبانی تعداد زیادی افراد آذری زندگی کرده و بسیاری از کارکنان این حمام نیز آذری هستند. متاسفانه در سال های اخیر از میزان علاقه مردم محلی به استفاده از این حمام کم شده و افراد بومی، علاقه چندانی به آمدن به این حمام ندارند. در گذشته برخی سنت های دیگر نیز در این محل وجود داشته که براساس یکی از آن ها، زنان خانواده داماد، عروس را پیش از ازدواج به این حمام برده و در ظاهر با هدف استحمام و در باطن برای اطمینان از عدم وجود نقص عضو و مشکلات دیگر، شستشو می دادند که این رسم نیز دهه ها است که در بین مردم منطقه منسوخ شده است.
البته هنوز گروه معدودی از ساکنین تفلیس که عمدتا از مهاجران هستند، برای زنده نگه داشتن سنت های کهن مرتبط با این حمام تلاش کرده و به صورت دوره ای در قدیمی ترین حمام این منطقه که حمام شماره ۵ است، حضور پیدا می کنند. اگر شما قصد داشته باشید که یکی از این حمام ها را به صورت دربست اجاره کنید باید با مسئول آن به نام (mercurial Gulo) و شماره تماس (۵۹۹ ۵۸ ۸۱ ۲۲) تماس بگیرید. در این حمام ها امکاناتی مانند سفارش دادن چای و آب آشامیدنی، دوش های اختصاصی، حوضچه های آب داغ و ماساژ ارائه می شود.
تخت های ماساژ از سنگ مرمر ساخته شده و در ابتدا شما باید در آب غوطه ور شده و سپس منتظر ماساژی سخت و تا حدی خشن و روی یک تخته سنگ مرمری باشید. هزینه ماساز نیز ۱۰ لاری (lari) است. در ادامه، فرد دلاک و مسوول ماساژ کل بدن شما را کیسه کشیده و یک لایه از پوست مرده را برمی دارد. سپس به شما لیف و صابون زده و آبکشی می کند.
منبع http://www.eligasht.com/Blog